Människor och politik
Regler, lagar och politisk styrning blev ett naturligt arbetsområde när eleverna hade gjort sina karaktärer i form av familjerna i staden. Då fokuserade man på hur människorna ville leva tillsammans. Förutom personbeskrivningar blev det arbete kring bostäder och ekonomi. Familjerna fick startbidrag på en miljon kronor och kunde köpa bostäder och inreda. Efter arbetet med bostäder fick eleverna i grupper skapa partier och lyfta fram de viktigaste frågorna för respektive parti. Efter redovisning blev det ett demokratiskt val.
Som exempel framhöll Rättvisdemokraterna följande ståndpunkter:
”Det är valfritt att tro på Gud.
Om det blir krig måste man avstå.
Det högsta på att betala trängselskatt är tio kronor.
Alla barn måste gå i skolan.
Man får inte skräpa ner.”
Regler och skatt kom också på agendan. Skatten i staden skulle gå till skola, bussar, polis, sjukhus, föräldrar som är hemma med barn, rensa avloppen, brandkår, vattenkraftverket, vindkraftverket, solpaneler, pengar till fattiga, fyren, bilvägar, dagis, kyrkan, vattenrutschkana, och barnen i staden.
Det blev bland annat fokus på samhällskunskap och kunskapskraven i årskurs tre kring demokrati och demokratiska processer – att leva tillsammans:
”Eleven kan samtala om normer och regler i vardagen och ge exempel på varför de kan behövas. Vidare kan eleven beskriva hur möten brukar organiseras och genomföras.”
”Eleven beskriver även några olika betalningsformer och anger vad några vanliga varor och tjänster kan kosta.”
Och givetvis mycket svenska mot målen att formulera sig och kommunicera i tal och skrift:
”Söka information från olika källor och värdera dessa”
”Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang”
”Eleven kan samtala om elevnära frågor och ämnen genom att ställa frågor, ge kommentarer och framföra egna åsikter.”
Arbetet avslutades med en presentation av staden för föräldrarna. Till denna redovisning gjorde eleverna filmer i programmet photostory som de visade vid olika stationer dit föräldrarna fick gå.